Изкуственият интелект отново помита: позволява ни да видим черна дупка, както никога досега

AI може да бъде решението, когато става въпрос за преосмисляне на нашите открития в звездите.

Черна дупка | Изображение: Bing Image Creator

присъединете се към разговора

Става все по-трудно и по-трудно да не знаем какво е GPT-4, един от най-важните разговорни AI модели в момента. Говори се дори за работни места, които ще изчезнат заради тях и заради бруталното въздействие, което кандидатурите им ще имат върху ежедневието ни. Нещата обаче не спират дотук, а също така ще бъдат много важен напредък за много области на знанието. Сред тях и тази на астрономията, в която се занимава от много години.

Всъщност наскоро видяхме как AI успя да се адаптира към други астрономически проблеми, какъвто е случаят с AI, който търси извънземни сигнали в космоса и че вече щях да съм намерил 9 от тях . В този случай той е по-фокусиран върху настоящите знания, тъй като става въпрос за по-добро разбиране на черните дупки и придаване на истинска форма на това как си ги представяме и теоретичните модели, с които работим, за да ги разберем още по-добре.

AI се прилага и за черните дупки

Всички помним първото изображение на черна дупка. Беше поразително, но истината е, че въпреки че отне тонове последваща обработка, много хора останаха със съмнение какво наистина са видели , тъй като беше невероятно пикселизирано и не изглеждаше добре. Изглежда, че това ще се промени, тъй като AI са тук, за да останат и те също ни помагат в толкова важни задачи като обработката на изображения, за да можем да изясним какво има там. отвъд очите ни.

Образът на годината 2018 беше невероятен. Телескопът „Horizon de Sucesos“ ни показа по най-ясния начин, че наистина има черна дупка на светлинни години от нашата малка синя планета.

Сега, с технология, известна като PRIMO, изглежда е възможно да се подобри разделителната способност на тази снимка , която накара света на астрономията да бъде разтърсен отново от несравним напредък. В този случай той е публикуван в „The Astrophysical Journal“, едно от най-важните списания за астрофизика и което вече е на път със своите 943 тома.

Откакто OpenAI's ChatGPT отвори вратите си за публично тестване, ние сме свидетели на куп новини за предимствата и недостатъците на AI, включително сериозните проблеми, които имат. В този случай това е добра новина, тъй като AI, използван в PRIMO, ни донесе много по-качествено изображение на черната дупка. Разликите са забележими и ни позволяват да добием много по-добра представа за гигантската тъмнина, надвиснала над черните дупки .

Както е очевидно, изучаването на черна дупка отблизо е невъзможно. Следователно значението на този тип изкуствен интелект е от съществено значение за разбирането на тяхното поведение.

Приложенията са многобройни в този случай и може да изглежда, че е нещо малко, но всъщност не е така, когато осъзнаем, че промяната в ширината на пръстените е важно да се приложи към теоретични модели, които ни карат да разберем функционирането на черни дупки. Следователно, въпреки че може да изглежда незначителна, промяната е съществена .

присъединете се към разговора

Posted in Uncategorized