Мобилното приложение, което улеснява живота ми, е мениджърът на пароли

Няма съмнение, че изборът на добра парола е от жизненоважно значение за сигурността на нашите акаунти, както и активирането на система за проверка в две стъпки, която добавя плюс. Въпреки това, колкото и безопасни да са тези елементи, те са безполезни без мениджър на пароли .

И не ме разбирайте погрешно, тъй като от години съм един от тези, които използват едни и същи пароли във всичките си акаунти и които не обръщат внимание на този тип приложения. Днес обаче е лесно да се провери огромната полезност, която имат тези мениджъри на пароли.

Не използвайте никакъв мениджър, не би трябвало да е опция

Нямам намерение да налагам задължения на никого и разбира се, ще разбера, че всеки, който прочете тази статия, може по-късно да избере да продължи живота си без мениджър на пароли. Нямам живот за това, въпреки че със сигурност ще съжалявам, ако не му се даде поне шанс.

И това е, че независимо от използвания мениджър, считам, че това е основно благо в средата на технологичната ера поради риска от кражба на нашия акаунт. Мениджърът може да ви помогне да минимизирате този риск с активно търсене на възможни течове, въпреки че истината е, че не всички мениджъри го имат.

Използването на различни пароли и това, че те са сложни, е синоним на сигурност. Следователно наличието на мениджър е повече от препоръчително.

Мениджърът на пароли е по-практичен, въпреки очевидната излишност, управлението на всички пароли. Наличието на една и съща парола за всички акаунти вече представлява опасност и, ако ме настоявате, бих казал дори по две причини. Ако някой разбере каква е паролата за един акаунт, ще бъде лесно за него да опита същата парола в други акаунти.

Към това добавяме необходимостта паролите да не са интуитивни и да следват определен модел на сигурност по отношение на дължината и комбинацията от буквено-цифрови знаци с главни и малки букви, включително други, като удивителни или тирета. A) Да, запомнянето на всички наши пароли е практически невъзможно .

И поради това, че записването им където и да е не е безопасен вариант , наличието на мениджър, в който да ги съхранявате, е от решаващо значение. Сега съхраняването на тези ключове не е единственото нещо, което едно от тези приложения може да предложи.

Други допълнения, които добавят мениджър на пароли

Както казахме, независимо дали са безплатни или платени, има мобилни и компютърни приложения, които предлагат допълнителни функции към съхранението на ключове. Ето няколко:

  • Генератор на силни пароли според параметри като тези, обсъдени по-горе във връзка с дължина и разнообразие.
  • Сигнали за слаба парола , ако приложението установи, че ключът, който използвате, е лесен за кракване.
  • Проследяване на изтекли пароли в бази данни, в които могат да се появят вашите акаунти. Знанието, че акаунтът ви може да е в опасност, е достатъчен сигнал да промените паролата си и да минимизирате рисковете.
  • Двуфакторно удостоверяване (2FA) , което ви позволява да добавите още едно допълнение към сигурността освен паролата. По този начин всеки път, когато искате да влезете в посочения акаунт, вие изисквате допълнителен код, който се получава по пощата, SMS, през самото приложение или по друг начин, до който само легитимният собственик на акаунта има достъп (т.е. вашият) .
  • Добавете други лични данни като парола за аларма за сигурност, данни за кредитна карта или щифт за сейф.

Има и други интересни допълнения, които допълват мениджъра на пароли. Най-основното е, че го прави мултиплатформен и по този начин може да ви служи както на мобилни телефони с Android и iPhone, така и на компютри с Windows и Mac. По този начин можете да получите достъп до него по всяко време, дори ако загубите мобилния телефон, на който първоначално сте имали приложението.

Струва ли си да плащате за мениджър на пароли?

Както вече казах в този пост, да. Заслужава си да платите за мениджър на пароли. И въпреки че говоря лично, аз също го казвам, като взема предвид повечето случаи. Разбирам, че в крайна сметка управлението на пароли е нещо обичайно за всички и този тип приложения са тези, за които заслужавате да платите .

Въпреки че, логично, всичко зависи от всеки бюджет. Като общо правило, тези видове приложения обикновено изискват абонамент около 2-5 евро на месец . Не че е скъпо, но е разбираемо, че има хора, които дори не могат да си го позволят или просто не искат.

Why installing WhatsApp Plus on your mobile is not a good idea: these are the risks you face

Тук са безплатните опции за управление на пароли . Вижте iCloud Keychain за iPhone или Google Keychain за Android. Това са безопасни мениджъри за пароли и могат да се използват перфектно, въпреки че някои от допълнителните функции, които споменахме по-рано, са пропуснати.

Що се отнася до използването на други видове безплатни приложения за това, нашата препоръка е да не го правите. Без да искаме да казваме, че абсолютно всички от тях са проблемни, истината е, че те може да не са сигурни и да имат пълен достъп до вашите пароли, нещо, което не се случва в случай на платени приложения или опции на Apple и Google.

Така че, нашият съвет е, че ако не искате да плащате, задоволете се с това, което носи мобилният ви телефон . И ако решите да отидете крачка напред и да получите допълнителни функции, помислете за опцията да плащате за надеждни приложения като тези, които ще ви покажем в следващия раздел.

Препоръчителни мениджъри на пароли

1password

Въпреки че може да ви помогне с ключодържателя iCloud в случая на iOS и с ключодържателя Google в Android, тъй като те са безплатни, истината е, че те не достигат в сравнение с други мениджъри. съществуват по-усъвършенствани приложения и че, въпреки че изискват абонамент, те могат да бъдат печеливши, ако искате да се възползвате от всичките им опции за сигурност.

Източник

Posted in Uncategorized